At få din familie samlet i Danmark er en stor beslutning, og der er en række krav, der skal opfyldes for at opnå familiesammenføring. Et af de vigtigste krav er integrationskravet. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i, hvad integrationskravet indebærer, hvilke betingelser der skal opfyldes, og hvilke undtagelser der kan gælde.
Hvad er integrationskravet?
Integrationskravet er et krav, der skal sikre, at både du som ansøger og din ægtefælle/samlever i Danmark bidrager til at integrere jer i det danske samfund. Kravet er indført for at fremme integration og selvforsørgelse.
Hvordan opfylder man integrationskravet?
For at opfylde integrationskravet skal du og din ægtefælle/samlever tilsammen opfylde 4 ud af 6 integrationsrelevante betingelser. Disse betingelser er fordelt på dig som ansøger og din ægtefælle/samlever i Danmark.
- Krav til ansøgeren:
- Sprogkundskaber: Du skal som udgangspunkt kunne dokumentere visse sprogkundskaber, f.eks. ved at bestå en danskprøve.
- Uddannelse: Du skal have en bestemt uddannelse eller kunne dokumentere, at du arbejder på at erhverve dig en uddannelse.
- Erhvervserfaring: Du skal have en vis erhvervserfaring eller kunne dokumentere, at du aktivt søger arbejde.
- Krav til ægtefællen/samleveren i Danmark:
- Selvforsørgende: Din ægtefælle/samlever skal være selvforsørgende og ikke have modtaget offentlig forsørgelse de sidste tre år.
- Bolig: I skal have en bolig, der er stor nok til jer begge.
- Arbejde: Din ægtefælle/samlever skal være i arbejde eller være indskrevet som jobseeker.
- Danskprøve: Din ægtefælle/samlever skal have bestået en danskprøve på et bestemt niveau.
Undtagelser fra integrationskravet
Der kan være situationer, hvor det ikke er muligt at opfylde alle integrationskravene. I særlige tilfælde kan Udlændingestyrelsen se bort fra integrationskravet. Det kan f.eks. være, hvis:
- Din ægtefælle/samlever har alvorlig sygdom eller handicap.
- I har mindreårige børn, der er stærkt tilknyttet Danmark.
Hvorfor er integrationskravet vigtigt?
Integrationskravet er vigtigt, fordi det sikrer, at familiesammenføringer bidrager positivt til det danske samfund. Ved at stille krav til både ansøgerens og ægtefællens/samlevers kvalifikationer og integration, øges chancerne for, at familien kan blive selvforsørgende og bidrage til det danske arbejdsmarked.
Få hjælp af en advokat
Hvis du overvejer at søge om familiesammenføring, kan det være en god idé at kontakte en advokat med speciale i udlændingeret. En advokat kan hjælpe dig med at vurdere dine muligheder, udfylde ansøgningen korrekt og repræsentere dig i kontakten med myndighederne.