Pendling mellem Danmark og Sverige: Hvad du bør vide?
At pendle mellem Danmark og Sverige for at arbejde kan være en attraktiv mulighed for mange. Men der er en række praktiske og lovgivningsmæssige aspekter, som man bør være opmærksom på, før man kaster sig ud i det.
Som dansk statsborger har man tilladelse til at tage arbejde i EU og altså også i Sverige. Nedenfor har vi dog skitseret nogle af de forhold man skal være opmærksom på.
Skat:
- Dobbeltbeskatning: En af de største udfordringer ved at pendle er risikoen for dobbeltbeskatning. Det betyder, at du potentielt skal betale skat i både Danmark og Sverige.
- SINK-skat: Hvis du bor i Sverige og arbejder i Danmark, kan du blive beskattet med den såkaldte SINK-skat, som er en statslig indkomstskat for udenlands bosatte.
- Grænsegængerregler: Hvis du opfylder visse betingelser, kan du gøre brug af grænsegængerreglerne, der kan give dig adgang til visse fradrag i Danmark.
Social sikring:
- Hvilket land dækker dig? Som udgangspunkt er du socialt sikret i det land, hvor du arbejder. Men der kan være undtagelser, så det er vigtigt at undersøge nærmere.
- Sygdom og barsel: Hvis du bliver syg eller skal på barsel, kan det have betydning for, hvilket lands sygesikringssystem du er omfattet af.
Praktiske forhold:
- Transport: Pendling kan være tidskrævende og dyrt. Overvej forskellige transportmuligheder, såsom tog, bil eller færge.
- Bolig: Hvis du arbejder i Danmark, men bor i Sverige, skal du overveje, om det er økonomisk forsvarligt at beholde din bolig i Sverige.
- Daginstitutioner: Hvis du har børn, skal du undersøge mulighederne for pasning i både Danmark og Sverige.
Hvad du bør gøre:
- Skat: Kontakt både den danske og svenske skattemyndigheder for at få konkret rådgivning om din skattesituation.
- Social sikring: Kontakt de sociale myndigheder i både Danmark og Sverige for at få information om dine rettigheder.
- Arbejdsgiver: Tal med din arbejdsgiver om, hvilke vilkår der gælder for dig som pendlere.
Andre faktorer at overveje:
- Sprog: Hvis du ikke taler svensk eller dansk flydende, kan det være en udfordring at kommunikere med kolleger og myndigheder.
- Kulturforskelle: Der kan være kulturelle forskelle mellem Danmark og Sverige, som du skal være opmærksom på.
Arbejdstilladelse i Danmark – et godt første skridt
Det forholder sig naturligvis anderledes for ikke-eu borgere, der som regel er bundet op på en arbejdstilladelse hos et specifikt firma med adresse i et specifikt land, hvortil man har en gyldig arbejdstilladelse.
Hvis du har fået en arbejdstilladelse i Danmark, er du et skridt nærmere at kunne pendle. Denne tilladelse giver dig ret til at arbejde i Danmark, men det betyder ikke nødvendigvis, at du automatisk kan pendle til Sverige for at passe dit arbejde, hvis kontoret er placeret der. Der er flere andre faktorer, der spiller ind.
Det er også vigtigt at forstå, at hvis man har en arbejdstilladelse til Danmark, har man jo ikke automatisk en arbejdstilladelse til resten af EU.
Arbejdstilladelse i Sverige – opholdstilladelse i Danmark/EU
For EU-borgere er det ret lige til. Så længe man er opmærksom på forholdene, der er beskrevet oven for, kan man godt arbejde i Sverige, mens er bosat i Danmark. For ikke-eu borgere er det noget nær umuligt at opnå en situation, hvor man har arbejdstilladelse til et arbejde i Sverige, men er bosat med sin familie i Danmark.
At pendle mellem Danmark og Sverige kan være en spændende mulighed, men det kræver god planlægning og research. Ved at sætte dig ind i de forskellige aspekter, såsom skat, social sikring og praktiske forhold, kan du træffe en informeret beslutning om, hvorvidt det er den rette løsning for dig.
Lad en advokat kigge på din sag
Som med alle juridiske sager, er det en god idé at få en advokat til at se på sagen. Kontakt Globe Advokater og lad os tage en snak om dine muligheder.